Skandinaviska Klubben på Gran Canaria!

Tidigare nyheter och artiklar som kan vara intressanta att återkomma till, eller som nya medlemmar kan ha intresse av att botanisera bland, finns sparade här

Vulkanutbrottet på ön La Palma

Söndagen den 19 september 2021 kom det första utbrottet från vulkanen Cumbre Vieja på södra delan av den lilla ön La Palma, 40 mil från Gran Canaria. Utbrotten fortsatte länge med varierande intensitet. Antalet öppningar där lavan vällde ut varierade liksom lavaströmmarnas hastighet. Sent på kvällen den 28 september nådde lavan havet för första gången. Mer än 7000 av öns ca 85 000 invånare evakuerades.  Cirka 2700 byggnader och 1000 hektar är påverkades och mer än 3 mil väg skadades enligt Canarias7. Den 25 januari 2022 förklarades utbrottet officiellt avslutat efter att vulkanen förhållit sig lugn i tio dagar. Tidigare utbrott på ön ägde rum 1949 och 1971.

Mandelblomsfestivalen i Tejeda, en nationell turistattraktion

Byn Tejeda här på Gran Canaria är en av de vackraste byarna i hela Spanien. Tejeda ligger i ett biosfärreservat och är med på UNESCOs Världsarvslista över speciella platser.  

I Tejeda har man tradition att fira Mandelblomsfestival det första veckoslutet i februari. Då kan man provsmaka och köpa typiska produkter från orten, höra kanarisk folkmusik och se många klädda i typiska kanariska dräkter. 

Själva blomningen lockar många till utflykter och hjälper till att hålla landsbygden levande.  

För alla som går i resetankar vill vi påpeka att mandelträden på vissa delar av ön står i full blom redan i mitten av januari.  

Grottkomplex på Gran Canaria till Unescos Världsarvslista


Unesco beslutade 2019 att ta med grottkomplexet Risco Caido i Barranco Honda, och de heliga bergen runt detta, Montañas Sagradas, på Världsarvslistan för speciella landskap. Delar av Artenara, Tejeda, Agaete och Gáldar ingår i detta landskap.

Goda ostar på Kanarieöarna

Ett stort antal kanariska ostar ska vara med och tävla i World Cheese Awards som går av stapeln i Oviedo på spanska fastlandet mellan den 3-6 november. Där deltar 40 länder med totalt 4000 ostsorter. Enbart Gran Canaria är representerad där med 36 olika ostsorter från 23 olika tillverkare.  
Myndigheten El Cabildo de G.C. sponsrar så att de kanariska osttillverkarna kan skicka sina bidrag till tävlingen.
I mars 2022 kommer den Europeiska Ostmässan att hållas här i Teror, på G.C.
Just nu håller man också på att introducera ostar från norra Gran Canaria på spanska fastlandet.

Väderfenomen

Det är calima till och från på Kanarieöarna. Calima, stoft från Afrika som färgar horisonten gul eller röd, är ett återkommande fenomen, oftast på vintrarna. Partiklarna är mikroskopiska, men kan ställa till problem för känsliga personer. Bilden är från den 23 feb 2020 då Gran Canaria hade den värsta caliman på 50 år. Det blev fotspår i stoftet när man gick på Las Canteras och de flesta som var ute hade munskydd. Senare samma år blev det normalt med munskydd av helt andra skäl.

Los Reyes Magos

På Trettondagen eller Los Reyes Magos kommer de tre vise männen från Orienten till alla hem och lämnar gåvor barnen. På kvällen, den 5 jan. ställer barnen fram godis till ”kungarna” och vatten till deras kameler.
Om detta, varför det finns godis som liknar kolbitar och annat kan du läsa om genom att trycka på länken.