Information om bussar, busskort och betalning.  

Bussbolaget Global är de som sköter trafiken runt om på ön och till och från Las Palmas. De har ett busskort som heter Transgc

Bussbolaget Globals hemsida är www.guaguasglobal.com  

Vill man åka Globalbussar över ön till rabatterat pris kan man lösa kortet Transgc.  Själva kortet är gratis när man ansöker om det första gången. Man laddar kortet med valfritt belopp. Ju högre belopp man laddar, ju mer rabatt på resorna får man. Med kortet Transgc kan man också åka på de gula stadsbussarna; Guaguas Municipales och andra bolag som kör kollektiv trafik för Global.  

Kortet har en giltighet på 5 år.   

Viktigt! Om man har ett kort som har gått ut och ska hämta ut ett nytt ska det gamla kortet vara med. Finns det ett inbetalat belopp kvar på kortet som har gått ut överförs det då av personalen till det nya. 

För att få ett kort går man numera till deras hemsida och fyller i sina personuppgifter. Gå in och klicka på:  

Tarifas y Tarjetas  

Solicitud y recarga Online

Transgc

Där fyller man i förnamn, efternamn, födelsedatum, bostadsadress på Gran Canaria med postnummer, telefonnummer, mailadress.  

På tipo de documento väljer man att ange passnummer eller NIE-nummer.

På frågan om Tramite a solicitar väljer man bland  

Alta= Ansöka om kort för första gången

Renovación= Förnyelse av kort som har gått ut

Duplicado por perdida/robo = Dubblett av kort pga förlust/stöld   

Om man ska ta Alta (för nytt kort) eller Renovación ( för att förnya kort) när ett tidigare kort har gått ut kan bero på kortets nummer och man får prova sig fram.  

Sedan ska man bifoga ett fotografi som man kan ta själv med mobilen. Det ska vara ljus bakgrund och ingen huvudbonad eller mörka glasögon.  

Man ska också bifoga ett fotografi av passet. Uppslaget med fotot/ Alt. Foto av NIE –dokumentet)  

Man väljer också var man vill hämta ut sitt kort. Det finns 6 platser på ön att välja på.  

På frågan Familia Numerosa ange No, (såvida man inte är fast bosatt här med stor familj.)  

När man har skickat allt får man en bekräftelse på mail. Efter ett par dagar får man ett nytt mail där de talar om när kortet kan hämtas ut.  

Man kan också betala med vanligt bankkort och kontanter till ordinarie pris.  

Viktigt! Vid påstigning ska man tala om för chauffören vilken ort och också vilken hållplats man ska åka till. (när det finns flera hållplatser inom samma ort)   

Man fylla på kortet på deras hemsida. Rabatt enligt beloppet man laddar för:  

10-59 €     =   20% rabatt

60-99 €   =       30% rabatt

Över 100 €  =   40 % rabatt  

Om man har en Android mobil kan man ladda sitt kort via app Paymaster Virtual med ett formulär på Globals hemsida. Se Transgc - Recarga online.  Har man en Iphone däremot laddar man sitt kort på busstationerna eller på något av de många återförsäljare som finns. Se globals hemsida. www.guaguasglobal.com  

Det finns också 2 olika appar ( för Android och Iphone) som man kan ladda ned för att se busstidtabell och mycket annan information. Obs! Dessa appar är inte för att ladda med pengar.  

Om man förlorar sitt kort och behöver ett nytt kostar det nya kortet 5 €. Om man har ett högt belopp innestående och förlorar sitt kort finns det möjlighet att man får det beloppet överflyttat till ett nytt kort om man genast anmäler förlusten till Global på Gexcokontoret i San Telmo i Las Palmas.  

Om man har blivit bestulen måste man också göra en polisanmälan (till Policia Nacional) för att kunna få det innestående beloppet till godo.  

Reser man med barn kan det vara bra att veta att alla över 4 år betalar full biljett. Barn under 4 år har inte rätt till egen sittplats.  

Detta gäller både för bussbolaget Global och Guaguas Municipales.

…...............................................................................................................

Guaguas Municipales  www. Guaguas.com

Bussbolaget Guaguas Municipales är de gula stadsbussarna i Las Palmas varav vissa går utanför stadsgränsen men inom kommunen. Man kan betala med bussbolagets egna kort och

med kontanter. Vid kontantbetalning växlar de max 10 €. Man kan också betala med bussbolaget Globals TransGC-kort.  

Guaguas municipales har ett kort som heter Bono Guagua som man kan skaffa i deras speciella försäljningskontor som tex i mitt i Santa Catalinaparken eller i San Telmo busstation.

Själva kortet kostar 1,50 € och kräver inget fotografi. Man laddar kortet med minst 8,50 € och max 50 € och får rabatt på resorna jämfört med direktbetalning. Man kan laddda kortet via deras hemsida eller på försäljningskontor och vissa affärer/kiosker. Vid pelare som finns vid vissa hållplatser kan man se hur mycket det finns kvar på kortet.  

De tillåter nu att betala med bankkort och betalning via app i mobilen på vissa busslinjer. Detta är på prov men det finns planer på att installera dessa system på alla deras linjer under den närmaste tiden.  

Om man vill ta en annan busslinje av bolagets bussar och det inte har gått mer än 70 minuter sedan man tog första bussen så kostar det inget om man har bolagets Bono Guaguakort.   

Nu finns det också Busskort för turister på Guaguas Municipales, de gula stadsbussarna. De heter Tarjeta turística : Det finns ett kort som gäller i 24 timmar och kostar 5.00 €

Det finns också kort som gäller i 72 timmar och kostar 12,00 €. Under de timmar som korten gäller kan man resa på de gula stadsbussarna utan begränsning på antalet resor.  

Dessa båda kort gäller endast på de gula stadsbussarna och säljs på deras försäljningskontor och vissa andra platser. Se hemsidan.   

Lägre busspriser from 1 september! 

Tack vare högre subventionering från myndigheterna kommer några av de mest använda korten på bolagen Guaguas Global och Guaguas Municipales att ha ett lägre pris mellan

1/9 och 31/12-22.

Prissänkningen gäller inte vid direktbetalning utan bara när man använder en del av bolagens kort. Det är de kort som de flesta kanariska arbetare, pensionärer och studerande använder. Globals kort TransGC berörs inte av den nya rabatten enligt uppgift från bolaget Global.

Enligt de uppgifter vi har kunnat få fram så gäller den nya rabatten :

Kortet BonoGuagua för Guaguas Municipales för resor på de gula stadsbussarna.

Korten Residentes Canarios och Tarjeta Wawa Joven för resor på båda bolagen. Dessa kort kräver att man är mantalsskriven här och har NIE -nummer eller spanskt DNI, likaså kortet Oro för pensionärer för båda bolagen.  

…........................................................................................................................................................

För att kunna få de speciella kort som gäller för pensionärer:  

Det krävs att man är mantalsskriven här, har NIE-nummer eller spanskt DNI och en månadsinkomst som inte överstiger 890,50 € eller årsinkomst på 12.467 € för familjenheten och kan visa intyg på detta. Man ska vara fyllda 65 år eller kunna visa upp att man har pension av annat skäl. Se mer information på bolagens hemsidor.   

Den som behöver mer information får gärna höra av sig till Skandinaviska Klubben i Las Palmas.