Skandinaviska Klubben på Gran Canaria!


Skandinaviska Klubben är till för dig som tillbringar hela eller delar av vintersäsongen på Gran Canaria. Vi har klubblokaler med välförsedda bibliotek. Vi ordnar fester, föredrag, utbildningar, utflykter, vandringar och mycket mera. Skandinaviska Klubben är en mötesplats för gemenskap och glädje. Få ut mera av din vistelse på Gran Canaria genom att bli medlem.

Mandelblomsfestivalen i Tejeda, en nationell turistattraktion

Byn Tejeda här på Gran Canaria är en av de vackraste byarna i hela Spanien. Tejeda ligger i ett biosfärreservat och är med på UNESCOs Världsarvslista över speciella platser.  


I Tejeda har man tradition att fira Mandelblomsfestival det första veckoslutet i februari. Då kan man provsmaka och köpa typiska produkter från orten, höra kanarisk folkmusik och se många klädda i typiska kanariska dräkter. 

Själva blomningen lockar många till utflykter och hjälper till att hålla landsbygden levande.  

För alla som går i resetankar vill vi påpeka att mandelträden på vissa delar av ön står i full blom redan i mitten av januari.  

Ta en titt på Skandinaviska Klubbens vinterprogram för
Las Palmas och San Agustin

Vinterprogrammen är levande dokument som kommer att uppdateras med nya aktiviteter hela säsongen. Klicka på länkarna nedan för att se vad som är på gång. Obs att föranmälan krävs på de flesta aktiviteter och events.
Fortsättningsvis hittar du programmet under fliken "Aktiviteter Las Palmas" resp. "Aktiviteter i San Agustin"

Några exempel från programmert
 • Bibliotek
 • Körsång
 • Pubkväll
 • Konstvandring
 • Spanska
 • Studiebesök
 • Filmkväll
 • ...och mycket mera

  Skandinaviska Klubben i Las Palmas är öppen: måndag, onsdag och fredag kl 11:00 - 14:00 och i San Agustin: måndag och torsdag 10:00 - 13:00

  Goda ostar på Kanarieöarna

  Ett stort antal kanariska ostar ska vara med och tävla i World Cheese Awards som går av stapeln i Oviedo på spanska fastlandet mellan den 3-6 november. Där deltar 40 länder med totalt 4000 ostsorter. Enbart Gran Canaria är representerad där med 36 olika ostsorter från 23 olika tillverkare.  
  Myndigheten El Cabildo de G.C. sponsrar så att de kanariska osttillverkarna kan skicka sina bidrag till tävlingen.
  I mars 2022 kommer den Europeiska Ostmässan att hållas här i Teror, på G.C.
  Just nu håller man också på att introducera ostar från norra Gran Canaria på spanska fastlandet.

  NYTT!     Nu kan du lösa ditt medlemsskap här!
  https://apply.cardskipper.se/ax9g

  Klicka på bilden eller länken ovan, följ instruktionen, betala med bankkort och bli medlem i Skandinaviska Klubben på Gran Canaria.
  Du får omedelbart ett elektroniskt medlemskort

  Vulkanutbrottet på ön La Palma

  Söndagen den 19 september kom det första utbrottet från vulkanen Cumbre Vieja på södra delan av den lilla ön La Palma, 40 mil från Gran Canaria. Utbrotten fortsätter med varierande intensitet och beräknas kunna pågå flera månader. Antalet öppningar där lavan väller ut varierar liksom lavaströmmarnas hastighet. Sent på kvällen den 28 september nådde lavan havet. Mer än 7000 av öns ca 85 000 invånare har evakuerats.  2200 byggnader är förstörda och mer än 3 mil väg är skadad enligt Canarias7. Beroende på vindriktning och aktivitet kan flyget i närområdet påverkas. Tidigare utbrott på ön ägde rum 1949 och 1971.

  Årsmöte i Skandinaviska Klubben

  Nya och gamla medlemmar hälsas välkomna till årsmöte lördagen den 20 november kl 13-16 kanarisk tid.
  Plats: Klubblokalen SAN Agustin
  Mötesform: Både på plats och digitalt
  Motioner skall vara insända till info@skandinaviskaklubben.com senast 30 oktober

  Styrelsen

  Väderfenomen

  Det har varit calima till och från under en period. Calima, stoft från Afrika som färgar horisonten gul eller röd, är ett återkommande fenomen, oftast på vintrarna. Partiklarna är mikroskopiska, men kan ställa till problem för känsliga personer. Bilden är från den 23 feb 2020 då Gran Canaria hade den värsta caliman på 50 år. Det blev fotspår i stoftet när man gick på Las Canteras och de flesta som var ute hade munskydd. Senare samma år blev det normalt med munskydd av helt andra skäl.

  Valberedningen söker kandidater till styrelsen

  Besök klubben på Facebook och YouTube!

  Skandinaviska Klubben har många följare på Facebook. Klubben har numera även en egen YouTube-kanal. Nyfiken? Längst ner på sidan hittar du länkar till vår Facebooksida och YouTube-kanal.

  Varmt välkomna till Skandinaviska Klubben på Gran Canaria
  Klicka på bilden så får du en sex minuters introduktion till vintersäsongen 2021-2022

  Endast för medlemmar

  På sidorna för våra medlemmar, som kräver medlemsskap och inloggning, har vi samlat information som underlättar vistelsen på Gran Canaria och kontakten med organisationer och myndigheter. Här kan du se vad informationen innehåller. Som medlem kan du också få hjälp och råd från personalen på vårt kansli i Las Palmas, personligen eller via email. På kansliet talas förutom skandinaviska språk även flytande spanska och engelska.

  Medlemsinformation
 • Att teckna avtal (mobil, bredband, el, vatten)
 • Bankkonto i Spanien
 • N.I.E.-nummer, spanskt ID-nummer för utlänningar
 • Om ni reser inom Spanien
 • Stöldanmälan
 • Information om postpaket
 • Handla på internet och få varor skickade till Kanarieöarna
 • Uppehållstillstånd - Permiso de Residencia
 • N.I.E.-nummer och intyg till banker etc.
 • Sjukvård på Gran Canaria för Skandinaver
 • Privat sjukvård
 • Övrig information om sjukvård på Gran Canaria

  Skandinaviska Klubben har mer än 2000 följare på FaceBook. Följ oss du också. Aktiviteten är lägre på sommaren men den tar fart till hösten.

  Vår logotyp innehåller många komponenter. Nationsflaggorna för de nationer vi företräder, samt vårt värdland och en karta över den ö där vi är verksamma. Den är nu moderniserad, renodlad i stil och färgtema

  Här hittar du information från våra stadsvandringar, om stadsdelar, byggnader, arkitekter och konstnärer.