Möt medlemmar i Skandinaviska Klubben

På denna sida presenterar vi medlemmar i Skandinaviska Klubben som berättar om sina erfarenheter och intryck av klubben, vad som är bra och vad som kan bli bättre. Vill du berätta om varför du är medlem i klubben och berätta vad du har för erfarenhet av detta? Skriv då till oss på nord@skandinaviskaklubben.com eller till expeditionen i Las Palmas under fliken "Kontakt".


Jazzkväll på klubben med Bente Clod. Som många andra medlemmar använder Bente Clod sina yrkeskunskaper och sina hobbies till att göra aktiviteter för våra medlemmar.

Bente Clod

Jeg hørte om Skandinaviska Klubben første gang i vinteren 2009 på en netcafé i Las Palmas, hvor jeg kom hver dag for at holde styr på mine skrivekurser derhjemme i København på mit Danske Skriveinstitut. Nogle uger før havde jeg endelig fået diagnosen på mine hyppige hals- og ørebetændelser. En blodprøve viste en medfødt immundefekt, som gør mig sårbar for kulde. Jeg måtte finde et varmt vintersted.

Skandinaviska Klubben viste sig at være en guldgrube af tilbud. Et velforsynet bibliotek, opbevaring af kuffert og småmøbler om sommeren, filmaftener, vandreture, ekskursioner med bus, håndarbejdsgruppe, musikaftner, dartaftner, tolkning, tips om udflugter og seværdigheder. Der er vildtmiddag, rejefråds, julemiddag, Sankt Lucia – og många interessant foredrag om kanarisk kultur eller om juridisk rådgivning etc. Jeg havde selv haft skrivekurser i Norge og Sverige, og følte mig godt tilpas i skandinavisk selskab.  

Jeg holdt mine skrivekurser i klubbens lokaler og et andet medlem, der boede på en båd i havnen i nærheden, lånte lokale til nogle praktiske opgaver. Under mit første ophold tilbød klubben mig at fortælle om mine skrivekurser. Der var stuvende fuldt, da jeg fortalte om SKRIV DIT LIV og læste lidt op fra mine bøger. Der blev dannet et skrivehold, som mødtes en gang om ugen. Det var pensionister, der havde været barn under krigen og siden oplevet velfærdsstatens udvikling frem til i dag. Spændende livshistorier.

Jeg kan kun anbefale at være medlem af denne generøse klub med de mange tilbud. Vi ses!


Ulla

Ulla Ridderstad började att tillbringa hela vintrarna på Gran Canaria 2014: ”Innan dess var det några år med bara kortare vistelser. Att det blev Gran Canaria beror främst på att jag vill kunna bada i havet hela vintern men ändå inte behöva flyga för länge.

Nu bor jag i San Agustin och det beror på att jag har ett stort umgänge där och att Skandinaviska Klubben har en av sina klubblokaler där.  

Min första aktivitet i Skandinaviska Klubben var att spela bridge, och efterhand delta i det stora utbud som klubben erbjuder. Här finns verkligen något för alla!

Efterhand blev jag involverad i styrelsearbetet, först som ledarmot, sedan som sekreterare och sedan i höstas som ordförande.

Att tillbringa vintern på Gran Canaria kan jag verkligen rekommendera.

Välkommen in på Skandinaviska Klubben så ses vi där."


Hana och Per-Håkan

Vi heter Hana och Per-Håkan Genberg. Vi flyttade till Las Palmas från Stockholm i september 2021 och planerar att bo här året runt. Vi funderade länge på var vi skulle bosätta oss som pensionärer. Det finns många ställen att välja på men när vi kom till Las Palmas första gången för fem år sedan så kände vi båda två att vi hade hittat rätt. Det är helt enkelt en riktig spansk storstad precis som vi vill ha den. Vädret är kanske bättre på södra sidan av ön. I Las Palmas får man leva med att det blir ”panza de burro”med mycket moln ibland men det har sina fördelar det också.*

Redan innan flytten visste vi att Skandinaviska klubben fanns här. Vi tänkte: Här kan man säkert fråga om olika saker. Och så är det. Man kan ställa frågor om allt som rör livet på ön, från att beställa nytt pass till var man kan låta sy nya dynor till terrassen.

I flytten packade vi en del böcker. De kommer att ta slut en vacker dag. Företaget Bokus levererar böcker till Spanien, dock inte till Kanarieöarna. Klubbens stora bibliotek kommer då att uppskattas mycket.

Vi läser spanska på Skandinaviska klubben och det är vi också mycket glada för. Kursen är perfekt anpassad till vår nivå. Tack, Lotta.

*Kanarieborna kallar de moln som ibland täcker Las Palmas för Åsnans mage, "panza de burro".
**Lotta Månsson undervisar i spanska på klubben i olika nivåer. Både i Las Palmas och San Agustin.


Jan

Jan Stenberg och hans fru kom första gången till Gran Canaria för cirka tjugo år sedan: "Det var en höst efter en regnig sommar som vi beslöt att åka hit. Min frus farfar brukade tillbringa vintrarna här på sextiotalet och hon sa att det skulle vara en vacker ö, särskilt uppe i bergen. Vi åkte ner och åkte runt på ön och blev överförtjusta. Sedan dess har vi besökt ön flera gånger per år. Sedan cirka nio år tillbaka har vi en egen lägenhet i Arguineguin i syd. Sedan jag blev pensionär tillbringar jag numera halva året härnere och min fru något mindre på grund av olika uppdrag i Sverige och barn och barnbarn.

Min första kontakt med Skandinaviska klubben var genom en person i Svenska kyrkan på Gran Canaria som föreslog att jag skulle läsa spanska på klubben. På den vägen är det. Förutom spansklektioner har jag tagit del i föredrag, resor, utfärder, kulturvandringar, besök på intressanta platser och olika utställningar. Klubben har betytt mycket för mig för att lära mig mer om vår fantastiska ö. Om dess historia, kultur vad gäller människor och deras liv och traditioner, natur, djur och växter, mat och dryck, konst, dans och musik.
Har intresse av att lära mig mer om detta varma paradis och hoppas att klubben även framgent kommer att hålla denna höga klass på program om ön, grannöarna och Spanien, med inriktning på liv och kultur."


Anette

Annette Tobiasson kommer från Kosteröarna i norra Bohuslän. Där arbetade hon som keramiker under flera år och designade och tillverkade Strömstadsmusslan som blev officiell symbol för kommunen. Annette bor nu i San Agustin på Gran Canaria sedan januari 2020 och hon berättar: ”Nu har jag flyttat till en annan vacker ö och lever min dröm som pensionär. Jag känner att jag är i mitt rätta element nu.” Här på Gran Canaria ägnar hon sig åt att måla tavlor och sticka vackra sjalar i sammetsgarn. ”Jag får mycket inspiration för mitt måleri här och njuter i fulla drag av denna underbara miljö.”

Skandinaviska Klubben hörde hon talas om genom bekanta och facebook och hon blev medlem i klubben i samband med en utställning i klubblokalen i San Agustin. Sedan dess har det blivit en utställning i lokalen i Las Palmas också och hon planerar att ha fler under säsongen 2022-2023. Ett önskemål är bättre belysning för tavlorna i lokalen i Las Palmas och det ska fixas. För Annette är Skandinaviska Klubben nödvändig på alla sätt och står för utveckling, utbildning, nätverk, kontakter, vänskap, tillhörighet, information och stöd.  

På fotot ser vi Annette framför tavlan Ola, som betyder våg. Målning i acryl/tempera/spray.  

Vi passar på att påminna alla konstnärer med någon anknytning till Skandinaviska länder att det finns möjlighet att ställa ut i våra klubblokaler. Det gäller både proffs och amatörer.


Tommy

Tommy Pettersson som bor i Las Palmas året runt numera har varit med i klubben sedan 2011. Redan långt tidigare kom han i kontakt med klubben eftersom hans mor, Inga-Britt Stenberg, var medlem länge när hon bodde på ön. Andra generationens medlem alltså, något som börjar bli vanligt. 
Tommy är en entusiastisk bridgespelare och brukar leda nybörjarkurser i bridge på klubben i Las Palmas där också de som redan kan spela men behöver träning kan vara med.
Det var genom bridgen på klubben som han träffade sin sambo, Åsa Schwartz. Tillsammans deltar de i många aktiviteter och har följt med på flera av klubbens resor, som tex till La Palma, Lissabon-Sintra och Cordoba.
"Det bästa med klubben är den sociala kontakten och alla nya vänner man kan få genom att delta i klubbens aktiviteter" tycker Tommy. 


Erla

Erla Björk Jonsdottir är född och uppväxt på Island men bodde i många år i Norge. Hon bodde och arbeade också i andra länder innan hon bestämde sig för att bosätta sig permanent här på Gran Canaria. Valet föll på Las Palmas. När hon kom hit 2016 fick hon höra talas om Skandinaviska Klubben genom den norska Sjömanskyrkan. Som fast boende uppskattar hon att kunna få praktisk information om hur man uträttar olika ärenden här. Erla besöker gärna klubbens bibliotek och går ofta på föredrag. Hon deltar också i stadsvandringar och utflykter. 

Till nästa säsong önskar hon sig utflykter till landsbygden med provsmakning av kanariska ekologiska produkter som tex oliver, olivolja, ost mm. Givetvis kommer klubben att ordna med detta.


Dan och Aroma

Dan Nyström och Aroma Svengert bor i Playa del Inglés men tar gärna en sväng till Las Palmas ibland. De har varit medlemmar i en säsong men känner sig redan inne i gemenskapen och kommer att hjälpa till som frivilliga nästa säsong,  Aroma i klubbens Café i San Agustin och Dan vid bergsvandringar i San Agustin.  


De fick höra talas om Skandinaviska Klubben på en middag med Ladys Night i San Agustin. Aroma och Dan ser fram emot att delta i många av klubbens aktiviteter som tex utflykter, resor, föredrag mm. De sätter också värde på den information som finns på klubbens hemsida för alla som vistas här på ön längre perioder.