Möt medlemmar i Skandinaviska Klubben

På denna sida presenterar vi medlemmar i Skandinaviska Klubben som berättar om sina erfarenheter och intryck av klubben, vad som är bra och vad som kan bli bättre. Vill du berätta om varför du är medlem i klubben och berätta vad du har för erfarenhet av detta? Skriv då till oss på nord@skandinaviskaklubben.com eller till expeditionen i Las Palmas under fliken "Kontakt".

Annika Erickson och  Calle Moberg

Mitt i arbetslivet i början av 2000talet med en önskan om sol, vila och upplevelser fann vi först Teneriffa. Under en dagsutflykt med färja till grannön La Gomera upptäckte vi en helt annan sida av Kanarieöarnas möjligheter. Stilla, vackert, enkelt och få turister. Dit återkom vi sen många år och hyrde av lokalbefolkningen och fick goda vänner där. Stressen vek undan och horisonten är oändlig.

När vi sen gick i pension funderade vi på att stanna där. Dock saknade vi lite mer av kultur, musik och upplevelser. Dessutom skulle det vara lätt att ta sig dit. Det blev att provhyra i San Agustin jan-feb 2018. Vi trivdes! Av en tillfällighet fick vi möjlighet att köpa ett boende på Monte Rojo. Så hur hitta kontakter, aktiviteter och nya vänner? Svenska kyrkan i utlandet SKUT i San Agustin blev en kontaktpunkt eftersom vi jobbat på kyrkan i Köpenhamn en period. Där kunde vi hjälpa till och delta.

Skandinaviska klubben blev vi snabbt medlemmar i och engagerade oss. Calle hjälpte b la till med vandringar. Annika har nu jobbat i caféet och bibliotek sedan h-2018 och varit styrelsemedlem mellan h-2018 – h 2023. Det är mycket intressanta uppdrag som gett god insyn i verksamheten och det kanariska  samhället. Rekommenderar nya och gamla medlemmar att ta ett volontärsuppdrag och sen ett styrelseuppdrag. Ni behövs och får massor av nya bekanta!

Nu ser vi fram emot ännu en skön höst/vinter i vårt fina San Agustin och hoppas på trevliga, intressanta utflykter med klubbens ”egna” fantastiska Karin Bertilsson. B la till grannön La Palma.

 Vi ses framöver!

Elisabeth och Hans Olav Lunde

Vintermånedene i Las Palmas har blitt en kjær og viktig del av vår tilværelse som pensjonister. Vi har vært medlemmer i Skandinaviska Klubben siden 2019, et medlemskap som har gitt oss mye. Klubben bidrar til sosialt samvær, er svært viktig som informasjonsformidler og gjør livet enklere å leve for en skandinav i en spansk storby som Las Palmas.

Vi kan på mange måter se på årene her i Las Palmas som tiden før og etter vi ble medlemmer i Skandinaviska Klubben. Fellesskapet og tryggheten som klubben gir oss er av svært stor verdi, og vi vil anbefale medlemskap på det sterkeste til andre skandinavere som oppholder seg i Las Palmas.

Susanne Öström och Sven Backlund

Gran Canaria i våra hjärtan

Vi har rest väldigt mycket runt hela jorden under flera år, tigersafari i Indien, mött grisslybjörnar i Alaska, orangutanger i Borneos regnskogar, snorklat i många hav osv. En plats vi ofta har återkommit till vid kortare resor på vintern har varit Puerto Rico på Gran Canaria. Det har känts enkelt direkt när man klivit av planet.

Inför pensionen pratade vi ofta om att kanske bo i värmen under vintern. Vi hade vänner som köpt hus på fastlandet utanför Estepona. Så vi åkte dit och hälsade på. Det var i början på december 2017. Dagarna var sköna men på kvällen var det kallt och elementen fick sättas på. Vi konstaterade snabbt att det inte passade oss. De skickade dock med oss en värdefull kommentar: ”Man kan aldrig veta om man trivs. Vi kan inte vänta och fundera i flera år och om vi inte trivs så får vi sälja igen”. Med den utgångspunkten startade vi vårt sökande. 

På våren blev det flera husvisningar i Puerto Rico. Den orten passar oss bäst. Solsäkert. Bra bussförbindelser. Bra att bada. Vi har nog besökt Puerto Rico 10–12 gånger tidigare. I augusti 2017 fann vi vårt radhus, nära parken, nere i dalen, endast 15 trappsteg upp från gatan. 10–12 minuter till stranden. Vi är så nöjda. Vi köpte genom en spansk mäklare och köpet skedde till vår fulla belåtenhet. Vi har fortfarande kontakt med mäklaren och flera av våra vänner har långtidshyrt genom det företaget.

Som nybliven pensionär började jag (Susanne) Googla runt kring aktiviteter på Gran Canaria. Snabbt fann jag Skandinaviska klubben i San Agustin. De sökte dessutom en platsansvarig. Vi har under dessa år lärt känna många trevliga personer som blivit våra vänner och som besökt oss i Blekinge på sommaren. Vi har också besökt flera av dem runt om i Sverige. Jag har jobbat på klubben under fyra säsonger som platsansvarig och en säsong med ekonomin. Vi har deltagit i spanskundervisning och jag har varit med på en skrivkurs. Sven, min man, har varit aktiv som en av vandrings-ledarna i bergen och med förtjusning deltagit i ”Gubbröran”, herrar som lagar mat.

Nu ser vi fram emot nästa säsong. Då vi har tänkt att bila ner genom Europa och ta färjan över till Gran Canaria. Nya äventyr väntar!

Sinicka Burman Danuta Forsberg Gerd Forsberg Ulrika Mark Ingunn Brekke Britt Bergman Ragnhild Ingdal

Knep och Knåp

Vi är 9 damer i åldrarna 67-88 år, 2 norskor, 1 finska och 6 svenskor. Vi träffas och arbetar med textilier huvudsakligen. Allt vi gör går till försäljning eller lotterivinster till förmån för klubbens verksamhet. Alla gör det som de kan eller har lust till; väva, sy på maskin, sticka, virka eller måla. Vi har bazar varje år på Lucia med en stor tombola med vinster som vi har tillverkat. Då har vi också försäljning av hemgjord marmelad, hembakat bröd mm och böcker.



Bilderna från vänster:
Mimmi Panni, Ragnhild Ingdal,  Sinicka Burman och Marianne Jansson

Lasse Starck Sundelius

Jag kom först till Gran Canaria 1964 och guidade för Resefrämjandet i korta perioder fram till 1966. På sommaren var jag platschef för dem i Portaroz på Istra halvön i Jugoslavien. År 1966 var jag i Tanger och Costa del Sol för Spies.  1967 fick jag erbjudande att bli platschef för en ny resebyrå; Görsün.

Vi hade ca 700 gäster i veckan och var lika stora som Ving. Vi hade hela Apartamentos som var nybyggda samt Hotel Astoria. Jag hade takvåning och den låg på C/Los Martinez de Escobar mitt emot Vingresors kontor. På baksidan ligger C/ Pascal och där fanns Skandinaviska Klubben på den tiden.  

Längre fram flyttade Skandinaviska Klubben till sin nuvarande adress och byggnationen sköttes av Rolf Meyer som bodde i Playa del Hombre. Vid den tiden var jag VD för ett företag som byggde hus för skandinaver. De flesta var medlemmar i SKK och även jag och min familj. Vi gjorde resor med klubben bl.a. en Afrikakryssning med Finnstar 1979.

 1999 deltog jag i en kurs i data Bengt Björnekärr och med Ingemar Pallin som bänkkamrat. Vi var ofta på klubben på utefester även i klubblokalen med filmkvällar. Det fanns ett fint bibliotek samt tillgång till dator. På klubben har jag fått många vänner för livet; Sonja Eeg, Sven Westin, Mimmi Prage de Barba, Gunvor Juvas, Tina Altenburg, Egnells och Leif Kempe för att bara nämna några.  

 För mig är det ett "måste" att vara medlem i kllubben när man bor här eller eller är på längre besök. 

Har bott här i snart 60 år och rest mycket till många länder men inte hittat bättre ställe att bo på. Trots lång tid utomlands längtar man alltid till sina rötter och då är Skandinaviska Klubben ett ställe att känna sig hemma på.....  

Birgitta och Kjell Gardeland

Mina (Kjell) föräldrar kom till Gran Canaria första gången 1966. Jag var med 1967 när de fortsatte att resa dit. 1971 började de hyra lägenhet och 1976 köpte de hus i La Garita. 

Min fru Birgitta och jag och besökte dem ett flertal gånger under tiden de bodde där. 1994 sålde de huset på grund av sjukdom. Vi bestämde att vi skulle bo i Las Palmas 2016 på vintern, det är 6 vintrar som vi vistas där.   

2020 drabbades jag av Covid 19 och blev svårt sjuk. I februari/mars blev jag sämre och har fått skador på lungor och fötter samt ben. Detta innebär nu att läkarna avråder mig för att resa. Så nu blir det inga fler långresor men det blir kortare resor. 

Vi har haft en fantastisk tid på Gran Canaria och vi har bott hela tiden i Las Palmas, en fantastisk stad. Vi har båda varit aktiva i Skandinaviska klubben, Vi kommer att sakna att vara där hela vintern. Vi har fått nya vänner både skandinaver och spanjorer. Under åren vi varit där har vi vandrat i bergen, deltagit i utflykter, och fester och aktiviteter i klubben. Gran Canaria är en fantastisk plats som erbjuder det mesta från bad till, bergen, utflykter till syd om man nu bor där. 

Vi gillar båda musik och har varit runt på massor av trevliga ställen och njutit. Vi rekommenderar alla som har möjlighet och vill vara borta från vintern i Sverige att resa till Gran Canaria.


Anita Hammarbäck

Anita Hammarbäck är en av flera ensamstående svenska damer som bor i Las Palmas hela året. Anita flyttade till Las Palmas 2005 efter att ha avvecklat sin skoaffär i Skinnskatteberg. Att det blev Las Palmas kändes för hennes del helt naturligt och det känns fortfarande lika bra att bo i denna fantastiska stad. Anita älskar Las Palmas och atmosfären i staden, som är full av vänliga kanarier som verkar tycka om att det flyttat nordbor till deras stad.

 Anita ville bo någonstans där man slipper vinter och kyla, och på grund av hennes astma. När Anita kom till Las Palmas hade hon med sig en väninna som dock åkte tillbaka efter två veckor.

Första lägenheten fick hon i lägenhetshotellet Don Carlos på La Isleta. Där bodde hon i 14 år. År 2018 flyttade hon till calle Faro där hon fortfarande bor. Anita har ett mycket stort kontaktnät i sin nya hemstad. Hon pratar inte mycket spanska men gör sig alltid förstådd med svenska och teckenspråk. Dagarna är för det mesta fyllda av bad, promenader, fika med vänner, lägga pussel, spela Skipbo, spela bridge (både privat och i klubben), titta lite på TV och framför allt umgås med sina vänner.

Beträffande Skandinaviska Klubben så har Anita varit medlem sedan 2006. De första åren hade hon hand om den loppis som tidigare fanns permanent på klubben. Nu för tiden så deltar hon i bridgespelet, är med på en del fester och andra arrangemang. Anita tycker att klubben är väldigt viktig som samlingspunkt, kanske allra mest för nyanlända som behöver få kontakt med andra nordbor på ön

Anita har inte för avsikt att besöka Sverige någon mer gång utan hoppas att släkt och vänner kommer hit och hälsar på istället.

Hans och Britt Lidén

Efter att ha rest lite grann i världen kom vi fram till att Gran Canaria var platsen där vi trivdes. Det började med en uthyresannons i Göteborgsposten 2008 och det blev starten för våra resor till GC.

Efter rundresa på ön konstaterade vi att det var i LPA med den 3 km långa stranden som vi ville bo. Här bor man granne med kanarierna och “trängs” i mataffärerna med dem.

Las Palmas är en levande stad. Här finns ett utbud som passar alla. Museer , teatrar, Alfredo Kraus konserhus och andra kultur och musikevenemang. inte att förglömma gamla stan Vegueta med shoppinggatan Triana och sidogatorna med små pittoreska barer. Vi kom med i ett vandrargäng och så blev vi kvar. Ön bjuder på så fantastiska vyer och upplevelser i bergen.

En i vandrargänget bjöd oss att deltaga i julfirandet på skandinaviska klubben och och självklart ville vi vara medlemar där. Klubben erbjuder aktiviteter, utställningar, föreläsningar om livet på GC, studiebesök resor mm. Vi rekommenderar ett besök i klubbens bibliotek  

Nu har det gått 14 år och vi trivs fortfarande på solens ö och i klubbens gemenskap.  

Simo och Anita Sundqvist

Vi är från Vasa i Finland och är medlemmar i både Finska Klubben och Skandinaviska Klubben. Vi är glada över båda klubbarna.

Vi har varit i Las Palmas varje vinter sedan vi blev pensionärer år 2015. Före det undersökte vi ön under 2 semestrar på vintern och bestämde oss för att Gran Canaria och Las Palmas var det vi tyckte bäst om.

Det vi uppskattar mest hos Skandinaviska Klubben är de olika föredragen och exkursionerna runtom i stan för att inte tala om de olika resorna till andra öarna som Skandinaviska klubben ordnat, samt ett bra bibliotek och alla andra aktiviteter som man kan delta i.

Ivar Nyhaug

Jeg har alltid vært fasinert av Gran Canaria. Øyas jevne temperatur året rundt og de fire klimasoner som man kan oppleve om man tar turen rundt øya og tar noen ekspedisjoner på kryss og tvers. Allerede på åttitallet tok jeg min første tur over øya fra Puerto Rico til Las palmas. Siden ble det mange ferieturer både sydpå og i Las Palmas.
Las Palmas ble min favoritt. Både en yrende storby og et rikt kulturliv, samt en av Europas fineste strender, Las Canteras, noen få skritt unna.
Og ikke minst, Gran Canarias befolkning er imøtekommende og hyggelige og man føler seg trygg.
Fra 2010 ble det leilighet på åremål helt til 2019 hvor det av praktiske årsaker og Covid 19 pandemien gjorde at jeg måtte si opp leieforholdet. Men jeg kommer på besøk så ofte jeg kan og har planer om å finne en ny leilighet om ikke så lenge.
Den Skandinaviska Klubben er til god nytte med info og hjelp til praktiske oppgaver som må løses. Der får man oversikt over aktiviteter, vandringer i by og fjell, utstillinger, fester og mye annet. Ikke minst treffe andre skandinaver som man kan utveksle erfaringer med. 

Først i 2016 ble jeg årsmedlem i SKandinaviska Klubben og i 2018 ble jeg innvalgt i styret. Jeg er fremdeles styremedlem og har vært med på en rivende digital utvikling av klubben. Ved neste valg vil jeg ha en pause og slippe nye krefter inn i styret i klubben.
Jeg anbefaler reisende å besøke Skandinaviska Klubben i Las Palmas eller San Agustin. Se hvordan vi har det, kanskje bli medlem og ta del av vårt fellesskap på Gran Canaria.



Jazzkväll på klubben med Bente Clod. Som många andra medlemmar använder Bente Clod sina yrkeskunskaper och sina hobbies till att göra aktiviteter för våra medlemmar.

Bente Clod

Jeg hørte om Skandinaviska Klubben første gang i vinteren 2009 på en netcafé i Las Palmas, hvor jeg kom hver dag for at holde styr på mine skrivekurser derhjemme i København på mit Danske Skriveinstitut. Nogle uger før havde jeg endelig fået diagnosen på mine hyppige hals- og ørebetændelser. En blodprøve viste en medfødt immundefekt, som gør mig sårbar for kulde. Jeg måtte finde et varmt vintersted.

Skandinaviska Klubben viste sig at være en guldgrube af tilbud. Et velforsynet bibliotek, opbevaring af kuffert og småmøbler om sommeren, filmaftener, vandreture, ekskursioner med bus, håndarbejdsgruppe, musikaftner, dartaftner, tolkning, tips om udflugter og seværdigheder. Der er vildtmiddag, rejefråds, julemiddag, Sankt Lucia – og många interessant foredrag om kanarisk kultur eller om juridisk rådgivning etc. Jeg havde selv haft skrivekurser i Norge og Sverige, og følte mig godt tilpas i skandinavisk selskab.  

Jeg holdt mine skrivekurser i klubbens lokaler og et andet medlem, der boede på en båd i havnen i nærheden, lånte lokale til nogle praktiske opgaver. Under mit første ophold tilbød klubben mig at fortælle om mine skrivekurser. Der var stuvende fuldt, da jeg fortalte om SKRIV DIT LIV og læste lidt op fra mine bøger. Der blev dannet et skrivehold, som mødtes en gang om ugen. Det var pensionister, der havde været barn under krigen og siden oplevet velfærdsstatens udvikling frem til i dag. Spændende livshistorier.

Jeg kan kun anbefale at være medlem af denne generøse klub med de mange tilbud. Vi ses!


Ulla Ridderstad

Ulla Ridderstad började att tillbringa hela vintrarna på Gran Canaria 2014: ”Innan dess var det några år med bara kortare vistelser. Att det blev Gran Canaria beror främst på att jag vill kunna bada i havet hela vintern men ändå inte behöva flyga för länge.

Nu bor jag i San Agustin och det beror på att jag har ett stort umgänge där och att Skandinaviska Klubben har en av sina klubblokaler där.  

Min första aktivitet i Skandinaviska Klubben var att spela bridge, och efterhand delta i det stora utbud som klubben erbjuder. Här finns verkligen något för alla!

Efterhand blev jag involverad i styrelsearbetet, först som ledarmot, sedan som sekreterare och sedan i höstas som ordförande.

Att tillbringa vintern på Gran Canaria kan jag verkligen rekommendera.

Välkommen in på Skandinaviska Klubben så ses vi där."


Hana och Per-Håkan Genberg

Vi heter Hana och Per-Håkan Genberg. Vi flyttade till Las Palmas från Stockholm i september 2021 och planerar att bo här året runt. Vi funderade länge på var vi skulle bosätta oss som pensionärer. Det finns många ställen att välja på men när vi kom till Las Palmas första gången för fem år sedan så kände vi båda två att vi hade hittat rätt. Det är helt enkelt en riktig spansk storstad precis som vi vill ha den. Vädret är kanske bättre på södra sidan av ön. I Las Palmas får man leva med att det blir ”panza de burro”med mycket moln ibland men det har sina fördelar det också.*

Redan innan flytten visste vi att Skandinaviska klubben fanns här. Vi tänkte: Här kan man säkert fråga om olika saker. Och så är det. Man kan ställa frågor om allt som rör livet på ön, från att beställa nytt pass till var man kan låta sy nya dynor till terrassen.

I flytten packade vi en del böcker. De kommer att ta slut en vacker dag. Företaget Bokus levererar böcker till Spanien, dock inte till Kanarieöarna. Klubbens stora bibliotek kommer då att uppskattas mycket.

Vi läser spanska på Skandinaviska klubben och det är vi också mycket glada för. Kursen är perfekt anpassad till vår nivå. Tack, Lotta.

*Kanarieborna kallar de moln som ibland täcker Las Palmas för Åsnans mage, "panza de burro".
**Lotta Månsson undervisar i spanska på klubben i olika nivåer. Både i Las Palmas och San Agustin.


Jan Stenberg

Jan Stenberg och hans fru kom första gången till Gran Canaria för cirka tjugo år sedan: "Det var en höst efter en regnig sommar som vi beslöt att åka hit. Min frus farfar brukade tillbringa vintrarna här på sextiotalet och hon sa att det skulle vara en vacker ö, särskilt uppe i bergen. Vi åkte ner och åkte runt på ön och blev överförtjusta. Sedan dess har vi besökt ön flera gånger per år. Sedan cirka nio år tillbaka har vi en egen lägenhet i Arguineguin i syd. Sedan jag blev pensionär tillbringar jag numera halva året härnere och min fru något mindre på grund av olika uppdrag i Sverige och barn och barnbarn.

Min första kontakt med Skandinaviska klubben var genom en person i Svenska kyrkan på Gran Canaria som föreslog att jag skulle läsa spanska på klubben. På den vägen är det. Förutom spansklektioner har jag tagit del i föredrag, resor, utfärder, kulturvandringar, besök på intressanta platser och olika utställningar. Klubben har betytt mycket för mig för att lära mig mer om vår fantastiska ö. Om dess historia, kultur vad gäller människor och deras liv och traditioner, natur, djur och växter, mat och dryck, konst, dans och musik.
Har intresse av att lära mig mer om detta varma paradis och hoppas att klubben även framgent kommer att hålla denna höga klass på program om ön, grannöarna och Spanien, med inriktning på liv och kultur."


Anette Tobiasson

Annette Tobiasson kommer från Kosteröarna i norra Bohuslän. Där arbetade hon som keramiker under flera år och designade och tillverkade Strömstadsmusslan som blev officiell symbol för kommunen. Annette bor nu i San Agustin på Gran Canaria sedan januari 2020 och hon berättar: ”Nu har jag flyttat till en annan vacker ö och lever min dröm som pensionär. Jag känner att jag är i mitt rätta element nu.” Här på Gran Canaria ägnar hon sig åt att måla tavlor och sticka vackra sjalar i sammetsgarn. ”Jag får mycket inspiration för mitt måleri här och njuter i fulla drag av denna underbara miljö.”

Skandinaviska Klubben hörde hon talas om genom bekanta och facebook och hon blev medlem i klubben i samband med en utställning i klubblokalen i San Agustin. Sedan dess har det blivit en utställning i lokalen i Las Palmas också och hon planerar att ha fler under säsongen 2022-2023. Ett önskemål är bättre belysning för tavlorna i lokalen i Las Palmas och det ska fixas. För Annette är Skandinaviska Klubben nödvändig på alla sätt och står för utveckling, utbildning, nätverk, kontakter, vänskap, tillhörighet, information och stöd.  

På fotot ser vi Annette framför tavlan Ola, som betyder våg. Målning i acryl/tempera/spray.  

Vi passar på att påminna alla konstnärer med någon anknytning till Skandinaviska länder att det finns möjlighet att ställa ut i våra klubblokaler. Det gäller både proffs och amatörer.


Tommy Pettersson

Tommy Pettersson som bor i Las Palmas året runt numera har varit med i klubben sedan 2011. Redan långt tidigare kom han i kontakt med klubben eftersom hans mor, Inga-Britt Stenberg, var medlem länge när hon bodde på ön. Andra generationens medlem alltså, något som börjar bli vanligt. 
Tommy är en entusiastisk bridgespelare och brukar leda nybörjarkurser i bridge på klubben i Las Palmas där också de som redan kan spela men behöver träning kan vara med.
Det var genom bridgen på klubben som han träffade sin sambo, Åsa Schwartz. Tillsammans deltar de i många aktiviteter och har följt med på flera av klubbens resor, som tex till La Palma, Lissabon-Sintra och Cordoba.
"Det bästa med klubben är den sociala kontakten och alla nya vänner man kan få genom att delta i klubbens aktiviteter" tycker Tommy. 


Erla Björk Jonsdottir

Erla Björk Jonsdottir är född och uppväxt på Island men bodde i många år i Norge. Hon bodde och arbeade också i andra länder innan hon bestämde sig för att bosätta sig permanent här på Gran Canaria. Valet föll på Las Palmas. När hon kom hit 2016 fick hon höra talas om Skandinaviska Klubben genom den norska Sjömanskyrkan. Som fast boende uppskattar hon att kunna få praktisk information om hur man uträttar olika ärenden här. Erla besöker gärna klubbens bibliotek och går ofta på föredrag. Hon deltar också i stadsvandringar och utflykter. 

Till nästa säsong önskar hon sig utflykter till landsbygden med provsmakning av kanariska ekologiska produkter som tex oliver, olivolja, ost mm. Givetvis kommer klubben att ordna med detta.


Dan Nyström och Aroma Svengert

Dan Nyström och Aroma Svengert bor i Playa del Inglés men tar gärna en sväng till Las Palmas ibland. De har varit medlemmar i en säsong men känner sig redan inne i gemenskapen och kommer att hjälpa till som frivilliga nästa säsong,  Aroma i klubbens Café i San Agustin och Dan vid bergsvandringar i San Agustin.  


De fick höra talas om Skandinaviska Klubben på en middag med Ladys Night i San Agustin. Aroma och Dan ser fram emot att delta i många av klubbens aktiviteter som tex utflykter, resor, föredrag mm. De sätter också värde på den information som finns på klubbens hemsida för alla som vistas här på ön längre perioder.