Poeten Saulo Torón och Plaza de Saulo Torón i Las Palmas Poet

Där Las Palmas har sin smalaste punkt, långt norrut på strandpromenaden Las Canteras finns ett litet torg där det ibland är uppträdande eller andra event.

Torget har fått sitt namn efter poeten Saulo Torón.  

Perez Galdos

Benito Pérez Galdos (1843-1920), som gett namn åt Teatro Perez Galdos, den fina teatern i Vegueta, var född i Las Palmas. Han var en betydande författare och dramaturg. Perez Galdos var kandidat till Nobelpriset i litteratur vid två tillfällen men fick det aldrig.

Néstor, fascinerande konstnär och visionär

Néstor Martín Fernández de La Torres var inte bara konstnär. Han designade festklänningar och teaterkostymer, var banbrytande  inom design och scendekoration och Illustrerade böcker. Han ville gynna turism och bevara kanariska traditioner och produkter.

Tillsammans med sin bror Miguel, arkitekten, uppförde och inredde han Parador de Cruz de Tejeda helt i kanarisk, traditionell stil. Klicka på bilden och lyssna på Karin Bertilssons föredrag på YouTube.


Tomás Morales

Det är nu lite drygt 100 år sedan poeten Tomás Morales avled.  

Tomás Morales är utan tvekan en av de viktigaste kanariska poeterna genom tiderna.  Han föddes i Moya på norra sidan av Gran Canaria, och for som ung till Cadiz för att studera medicin. Efter avslutade studier fick han anställning som byläkare i Agaete där hangifte sig och bildade familj.

Han införde enhelt ny stil i den kanariska lyriken och är den mest representativa inom modernismen. Tomás Morales var en mycket god observatör och han skildrar sin samtid på ett sätt som ger oss en inblick i det dagliga livet på öarna. I hans dikter finns gott om glimtar ur vardagslivet speciellt här på ön i början av 1900-talet.  Bilden visar poetens hem i Moya, som nu är museum.