Valar och delfiner runt Kanarieöarna

Kanarieöarna är en av de platser i världen där man kan finna flest arter av valar och delfiner och den plats i Europa som har flest arter. Att många olika arter av valar trivs här beror på att öarna befinner sig där gränsen går för kallare vatten norrifrån och varmare vatten från södra trakter. Många valar lever här permanent, andra vissa delar av året. Några arter passerar bara öarna på väg till andra delar av Atlanten.  

Man har sett minst 26 arter av de drygt 80-tal som finns i hela världen.

Lagerskog på Kanarieöarna

Lagerskog, laurisilva, är en subtropisk skogstyp med upp till 18 olika arter av ständigt gröna träd och buskar. För miljoner år sedan var denna skogstyp vanlig i södra Europa. Mossor, lavar och ormbunkar växer frodigt mellan träden och skogen är rik på fåglar och insekter. Att gå i lagerskog känns som att gå i en urtida skog där vätan sipprar mellan lövverken.

Den tidigare så utbredda lagerskogen eller laurisilva skövlades till stor del på Gran Canaria, Teneriffa och La Palma men det finns fortfarande kvar områden som man kan besöka. På Gran Canaria finns den i Tilos de Moya och lite i Finca de Osorio, och nyplanteringar i Barranco del Andén. På ön La Gomera har den blivit kvar i större utsträckning, den finns i centrum av ön och ingår i Nationalparken Garajonay.

Mandelblomsfestivalen i Tejeda, en nationell turistattraktion

Byn Tejeda här på Gran Canaria är en av de vackraste byarna i hela Spanien. Tejeda ligger i ett biosfärreservat och är med på UNESCOs Världsarvslista över speciella platser.  

I Tejeda har man tradition att fira Mandelblomsfestival det första veckoslutet i februari. Då kan man provsmaka och köpa typiska produkter från orten, höra kanarisk folkmusik och se många klädda i typiska kanariska dräkter.

Själva blomningen lockar många till utflykter och hjälper till att hålla landsbygden levande.  

För alla som går i resetankar vill vi påpeka att mandelträden på vissa delar av ön står i full blom redan i mitten av januari.